Wat is borderline-ers?

 

Wat is nou eigenlijk Borderline of ERS?

Laten we beginnen te zeggen dat borderline persoonlijkheids stoornis (BPS) en emotie regulatie stoornis (ERS) het zelfde is. Voor de makkelijkheid noem ik het op deze pagina even gewoon borderline.

Borderline – ERS is eigenlijk een verzamelbak van verschillende klachten die vaak moeilijk te begrijpen is. Mensen met borderline lopen vaak vast. Werk, opleiding en relaties lopen vaak stuk door angsten en conflicten. Er zijn vaak stemmingswisselingen, impulsief gedrag, depressieve klachten en bij sommige stemmen horen en zelfverwonding.

Mensen met borderline denken vaak in zwart-wit en alles of niets. Dit is geen onwil of moeilijk doen maar zo denken ze nou eenmaal. Door training en opletten kan daar wat verbetering in komen maar bij heftige emoties blijft dat lastig. Het gedrag is vaak voor de omgeving moeilijk te begrijpen maar door je erin te verdiepen en veel gerust te stellen kan ook daar vooruitgang geboekt worden. De oorzaak van borderline daar zijn de meningen verschillend over maar ik kan me het meest vinden in de theorie van Marcia Linehan. Marcia Linehan is een autorteit op het gebied van borderline en de ontwikkelaar van de enigste echte borderline therapie de Linehan therapie. Zij zegt dat borderline door 2 zaken ontstaat. 1 een aangeboren overgevoeligheid. 2 In de jeugd niet serieus genomen worden. Dat niet serieus genomen worden als kind kan breed uitgelegd worden. Een kind wat mishandeld of verwaarloosd is, is niet serieus genomen maar ik ken ook een borderliner die juist heel verwend is geweest waardoor ze eigenlijk ook niet serieus is genomen. Bijna altijd gaat het om een samenkomst van omstandigheden en elk geval is weer apart. De behandeling is vaak training, gesprekken en medicatie. Het is belangrijk om andere inzichten te krijgen en andere denk patronen. Uiteraard is het in eerste instantie van belang dat een goede diagnose wordt gesteld.

Het grote probleem bij borderline is vaak dat mensen het niet herkennen. Zowel de gene zelf niet als de omgeving en soms zelfs professionals niet. Veel zaken die borderliners hebben, hebben andere mensen ook wel eens waardoor ze denken het te begrijpen maar ze vergissen zich in de heftigheid en de snelheid waarmee het zich voordoet. Sommigen borderliners kunnen heel sociaal overkomen en spontaan en zelfs succesvol maar de angsten houden ze vaak verborgen. Directe naasten krijgen soms wel een kijkje in hun gedrag omdat je dan zichzelf zijn en de muur iets laten vallen.  De meeste borderliners ervaren het leven als zeer zwaar en 15% geeft het leven ook geen kans meer en maakt er een einde aan. Dit is het hoogste aantal van alle stoornissen en ziektebeelden. Borderline komt meestal tot uiting tussen het 17de en 25ste levensjaar maar ik ken ook zat gevallen waar de diagnoise pas op veel latere leeftijd wordt gesteld. Voor de 17de levensjaar wordt bijna nooit de diagnose borderline gesteld omdat het puber gedrag dan nog aanwezig is. Ook is het belangrijk te vermelden dat de ene borderliner juist extrovert en impulsief  is en de ander juist introver en depressief. Dit onderscheid wordt ook wel high level en low level genoemd. Het laatste wat ik nog wil benoemen is de moeilijkheden in het liefdesleven. Vaak is dit lastig vol te houden voor zowel de borderliner als de partner. Als je de angsten niet op jezelf betrekt en bij de borderliner kan houden door te denken dat hij/zij met zichzelf worstelt en de liefde steeds kan bevestigen en gerust kan stellen dan kan je ook heel fijn met een borderliner hebben. Die aangeboren overgevoeligheid kan dan ook in je voordeel werken en vaak hebben ze een hoop liefde te geven en hebben vaak ontwikkelde voelsprieten. Maar zoals in mijn geval waren mijn ouders er niet voor mij als kind en dan is het heel moeilijk te geloven dat een wildvreemde wel voor mij zou kiezen. Mochten zaken echt uit de hand lopen geef dan wel op tijd je grenzen aan.

Zoals ik al eerder zei is borderline een verzamelbak van klachten. De geleerden hebben deze in 9 punten omschreven. Als je 5 of meer punten herkent kan je over borderline spreken en heb je er minder dan 5 dan spreken ze vaak over borderline trekken.